Over Booij Kaasmakers

Wil je meer weten over de kazen of de kaasboerderij? Bekijk hier meer informatie en de belangrijkste weetjes.

Onze harde kazen, ouder dan 6 weken, zijn veilig om te eten tijdens een zwangerschap. Ook al zijn ze gemaakt van rauwe melk. 

Onze jonge kaas kun je tijdens je zwangerschap beter mijden. Deze kaas kan namelijk de listeriabacterie bevatten. De listeriabacterie (Listeria monocytogenes) komt voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder zachte schimmelkazen, gerookte vis en vleeswaren. Dit is voor de ongeboren baby een gevaarlijke bacterie die bij een infectie vervelende gevolgen kan hebben.

Heb je per ongeluk een stukje jonge kaas gegeten wat rauwmelks bleek te zijn? Dat is geen reden voor paniek. Het risico op een listeriabesmetting is gelukkig heel erg klein.

Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Melksuikers verdwijnen deels uit de kaas doordat we de verse wrongel twee keer wassen.

Binnen de eerste 24 uur na het maken van de kaas, is de lactose zo goed als helemaal omgezet in melkzuren. Na acht weken zit er helemaal geen lactose meer in onze kazen, wat betekent dat alle kaas die ouder is dan jong in principe lactose-vrij is.

Vers gesneden bestelling is vacuüm verpakt 8 weken houdbaar.

Zonder stremsel geen kaas. Stremsel is een bindmiddel dat de melk doet samenklonteren. Er zijn vijf soorten, maar Lebstremsel wordt veruit het meest gebruikt voor kaas in Nederland. Dit stremsel komt uit de vierde koeienmaag: de lebmaag.

Het mineraal calciumchloride is een veelgebruikt additief voor de productie van kaas. Calcium zorgt ervoor dat essentiële bestanddelen van melk kunnen samenklonteren tot kaas. Ook versterkt het toevoegen van calciumchloride de werking van stremsel. 

Kaliumnitraat, ook wel Salpeter genoemd, is het kaliumzout van salpeterzuur. Het is een veelgebruikte toevoeging in de wereld van kaas om kaasgebreken te voorkomen. Het wordt toegevoegd tijdens de bereiding van de wrongel om het ontkiemen van boterzuurbacteriën te voorkomen in rauwe melk. Zonder Salpeter zou er anders “laat los” (boterzuurvergisting) kunnen ontstaan in de kaas tijdens de rijping.  

De naam zegt het al, geitenkaas wordt gemaakt van geitenmelk. Er zit minder lactose in dan in kaas van de koe, het is lichtverteerbaar en het zit vol met gezonde vitaminen die je dagelijks nodig hebt.

Het is je vast weleens opgevallen dat geitenkaas lichter is van kleur dan de kaas die van koemelk wordt gemaakt. Dit komt door de maag van de geit. Zowel koeien als geiten eten voedsel waar de stof caroteen in zit, het verschil is dat geiten deze stof omzetten in vitamine A waardoor deze kleurstof niet meer in de kaas terechtkomt. Koeien doen dit niet, daarom is de kaas van koemelk geler van kleur.

Geitenkaas heeft een erg uitgesproken smaak. Deze is niet te vergelijken met kaas die van koeienmelk gemaakt wordt. De specifieke smaak komt van een ander stofje dat in geitenkaas zit, namelijk caprinezuur. De smaak wordt vaak omschreven als nootachtig.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Booij Kaasmakers.
Zoeken