Dilvis
Verse en gerookte vis van de allerbeste kwaliteit. Dat mag je verwachten van het familiebedrijf Dilvis uit Akersloot. Sinds 1884 wordt er dagelijks verse vis gerookt op eikenhout en vervolgens zorgvuldig met de hand verwerkt.
Kwaliteit sinds 1884
Familiebedrijf Dilvis vist al sinds 1884 op zoetwatervis. Dirk Dil was de eerste Dil die zoetwatervisserij begon in het Alkmaardermeer. Hij kocht van de stad Alkmaar het alleen-visrecht en verwierf daarmee de titel ‘Heer van Akersloot’.
Duurzaamheid is voor de familie geen nieuw begrip. Zij vissen al sinds 1854 op een duurzame wijze waarbij de gezondheid van de visstand nauw in de gaten wordt gehouden.
Toen het bedrijf naar de 2e generatie Dil overging begon de familie zich te richten op de paling. Aan het begin van de 20e eeuw werd de paling namelijk steeds populairder, met name als lekkernij op de kermis. Ook in Engeland was de paling erg gewild. De familie voer met grote ‘palingaken’ naar Groot-Brittannië om daar paling te leveren.
In de jaren ’60 vonden er grote zandzuigingen plaats in het Alkmaardermeer en ontstonden er veel diepe gaten. De verandering in het leefgebied zorgde ervoor dat er minder paling werd gevangen, maar meer snoekbaars. De familie begon zich dan ook meer te richten op de import en export van zoetwatervis. De snoekbaars uit het Alkmaardermeer werd ook internationaal steeds bekender als de betere kwaliteit snoekbaars.
Ambachtelijke rokerij
Elke dag wordt er in de rokerij van Dilvis verse paling gerookt. De rookmeester gebruikt vuur en eikenhout en het fileren gaat nog steeds met de hand. De combinatie van hout, rook en het zoutgehalte bepaalt de fijne smaak van de paling. Volgens menig kenner behoort de gerookte paling van Dilvis tot de lekkerste ter wereld.
In het seizoen (van mei t/m september) wordt er Ierse Aal gerookt. Die staat ook wel bekend als de Rolls Royce onder de paling. Een andere specialiteit uit de rokerij van Dilvis is de koud Gerookte Beekridder.
Beekridder is een IJslandse zoetwatervis en wordt daar duurzaam gekweekt in de natuur. Deze is met name populair in Duitsland, Frankrijk en Italië, maar in Nederland wordt de beekridder ook steeds bekender. Daarnaast wordt in de rokerij Noorse zalm ambachtelijk gerookt.
Duurzame visserij
Dilvis is aangesloten bij het Duurzaam Paling Fonds (ofwel Eel Stewardship Fund – ESF), maar zet zelf ook jonge palingen uit in de natuur. Dat is nodig om de palingstand te helpen, omdat de natuurlijke migratie van de paling tegenwoordig ernstig wordt belemmerd.
Wanneer de jonge palingen tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit de uitzetlocaties naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargasso Zee voor nageslacht te zorgen. Een tocht van 6.000 kilometer! In de afgelopen jaren zijn er tienduizenden pootaaltjes en glasaaltjes uitgezet in het Alkmaardermeer, het Kerkermeer en de Limmerpolder.
Dilvis is ook lid van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling). Alle leden van NeVePaling dragen een percentage van hun omzet af aan het Duurzaam Paling Fonds.
Met het geld in het fonds wordt onder andere glasaal, die voor de Nederlandse kust op waterbarrières stuiten, opgevangen en uitgezet in Nederlandse binnenwateren. Tevens wordt er in de herfst geslachtsrijpe paling over de dijk gezet, zodat ze hun weg kunnen vervolgen naar de Sargassozee.
“Tussen de mazen van het net vissen” doet Dilvis al vijf generaties lang. De maaswijdte is de grootte van de gaten (dat noem je ‘mazen’) van een visnet. Een grotere maaswijdte zorgt ervoor dat er geen kleine vissen ongewenst in het net verstrikt raken.
Hierdoor is het snoekbaarsbestand in het Alkmaardermeer stabiel gebleven. De hoeveelheid snoekbaars die wordt gevangen is constant en er wordt enkel in de herfst en in de winter veel gevist.
De maaswijdte die Dilvis gebruikt, is fors groter dan voorgeschreven door de Europese Unie. Zo zorgt Dilvis er samen met andere organisaties voor dat generaties in de toekomst ook kunnen genieten van de heerlijke lekkernijen die onze wateren te bieden hebben.
Een kijkje achter de schermen
Wil je graag meer weten over Dilvis? Bekijk dan eens het onderstaande filmpje. Het televisieprogramma Binnenstebuiten was op bezoek bij Dilvis. Chefkok Alain Caron ging mee vissen op het Alkmaardermeer.