Het verhaal

Vondelkoeken, dat is andere Deventer koek

De smaakmakende Vondelkoeken zijn een bekend begrip in koekstad Deventer en omstreken. Bakker Frans Ruhof bakte namelijk de beroemde Vondelspeculaas jarenlang in zijn bakkerij aan de Joost van den Vondellaan in Deventer. 

Het recept komt oorspronkelijk echter niet uit Deventer, maar uit Raalte. Het was namelijk niemand minder dan bakker Hein van de Luycken die de zachte koek met krokante buitenkant in het leven heeft geroepen. 

Pas ergens in de jaren 70 werd het geheime recept op ambachtelijke wijze in Deventer doorontwikkeld en gebakken. Inmiddels heeft koekbakker Frans het originele recept aan zijn kleinzoon, Gijs Ruhof, overgedragen.

Vakmanschap uit Twente

Het geheime recept is al die tijd bewaard gebleven, waardoor Gijs deze smakelijke koek jaren later nog steeds met trots mag bakken. Sinds enkele jaren heeft Gijs een eigen bakkerij in Almelo, waar hij het recept van zijn opa en de familietraditie in stand blijft houden.

Vandaag de dag gebruiken ze bij Vondelkoeken nog altijd dezelfde ingrediënten op dezelfde ambachtelijke manier van vroeger. Het versproduct wordt met de handgemaakt en heeft een opmerkelijk gewicht van 250 gram of 500 gram. 

Tip: Wist je dat je Vondelkoeken kan invriezen? Ja, dat lees je goed. De koeken kunnen door de zachte structuur en pure ingrediënten tot wel 6 maanden worden ingevroren, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Op deze manier heb je voor elk moment een overheerlijke koek in huis.

Het enige wat je hoeft de doen is de koek ontdooien en op kamertemperatuur laten komen. Dit doe je door de koek 45 minuten voor het nuttigen uit de vriezer te halen. 

Het ontstaan van de 'Revolution koek'

Tijdens zijn bakkersopleiding heeft Gijs stage gelopen bij De Librije, het sterrenrestaurant van topchef Jonnie Boer. Volgens Gijs was het een bijzondere periode, met als kers op de taart een opmerkelijke samenwerking tussen beide mannen.

Uit deze samenwerking is namelijk de Vondelkoek – Revolution ontstaan. Het gaat om een variant op de Vondelspeculaas, de bekende koek uit Deventer die tot 1995 werd gebakken aan de Joost van den Vondellaan.

Het verhaal achter de Revolution koek begint zodra Jonnie Boer zes verschillende specerijenmelanges samenstelt waarmee Gijs aan de slag is gegaan. Het resultaat waren zes verschillende Vondelkoeken, waarvan Jonnie Boer uiteindelijk zijn favoriet heeft gekozen. Dit is de Vondelkoek – Revolution “Twist van Jonnie Boer” geworden. 

Een krokante koek met een kruidige en anijsachtige smaak! Volgens Gijs heeft de originele Vondelkoek mede dankzij Jonnie Boer een moderne variant erbij gekregen. Je moet de nieuwe vondelkoek simpelweg proeven, voordat je kunt oordelen.

Geschiedenis van de Deventer koek

Deventer en koek zijn onlos(s)makelijk met elkaar verbonden. De verbinding tussen een lekkernij en een stad is nergens zo prominent aanwezig als in Deventer. De geschiedenis van Deventer Koek gaat zelfs terug naar 1417 als het stadsbestuur van Deventer strenge regels vastlegt voor de bereiding van de koek.

Iedereen die meehielp bij het bakken moest een eed afleggen op het stadhuis. Alleen ‘meester-koekbakkers’ mochten de koek bakken. Om de kwaliteit te bewaken werden de koeken voorzien van het meesterteken van de koekbakker. Dit zorgde ervoor dat de kwaliteit van een Deventer koek constant bleef. Ook de lange houdbaarheid was ontzettend belangrijk, anders waren het geen koeken uit Deventer.

Tegenwoordig zijn de koeken nog altijd een bekend begrip in Deventer en omstreken. Het is dan ook niet voor niets dat Deventer ook wel de Koekstad van Nederland wordt genoemd.

Ervaar nu zelf de kwaliteit waar Deventer om bekend staat en maak kennis met Vondelkoeken, dat is andere Deventer koek.