Antibiotica en Coccidiostatica

Antibiotica vrije kip kopen

Samen kiezen we voor beter

Kippenvlees dat vrij is van antibiotica. Dat lijkt goed nieuws. Maar hoe zit het dan met het andere kippenvlees, zit daar wel antibiotica in? Naast een antwoord op deze vraag geven je graag meer informatie over 100% antibioticavrije kip.

Bij SmaakGenot vinden we het namelijk belangrijk dat je exact weet wat je eet. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op met onze specialisten. Zij vertellen je graag meer over de producten waar ze trots op zijn.

Kenmerken diervriendelijke kip

Een blije en gezonde kip is de kip die het beste smaakt

We willen dat iedereen met een gerust hart kan genieten van de lekkerste kip producten. Lees hieronder onze kenmerken voor diervriendelijk en natuurlijk kippenvlees:

Coccidiostatica vrij voer

Coccidiostatica heeft een antibiotische werking

In een aflevering van Keuringsdienst van Waarde werd gesproken over het antibioticagebruik in de pluimveesector en het gebruik van coccidiostatica in het voer bij kippen. Wist je dat coccidiosatica zonder beperking door het voer mag worden gemengd? 

Coccidiosatica is in Nederland geregistreerd als voederadditief, maar heeft dezelfde werking als antibiotica. Daarom ook gevaar voor resistentie, net als bij antibiotica. De kip aangeboden op SmaakGenot krijgt dan ook geen coccidiostatica door het voer.

Onbewerkt kippenvlees

Traceerbaar en smaakvol

Bewerkt eten is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Producten een mooie kleur geven, langer houdbaar maken met conserveringsmiddelen of het gewicht kunstmatig laten toenemen. Ondenkbare technieken worden toegepast om kwantiteit te maximaliseren en de prijs zo laag mogelijk te houden. Ook de kip is vaak hier de dupe van.

Om kippen snel te laten groeien en gezond te houden krijgen kuikens vaak speciaal voer en in sommige gevallen medicatie toegediend. Hoewel het goed is om ziekties tegen te gaan kan het naar onze mening een negatief effect hebben op de kwaliteit van het kippenvlees. Bij SmaakGenot kan je dan ook 100% antibiotica vrij kip kopen waarbij het dier geen coccidiostatieca heeft gehad.

Bestel jouw antibiotica vrije kip op SmaakGenot

De gezondste en lekkerste kip

Bij SmaakGenot kan je eenvoudig rechtstreeks bij boer antibiotica vrije kip bestellen. Wij hebben een breed assortiment aan overheerlijke kip producten op voorraad. Van kipgehakt en kippendij tot aan gerookte kipfilet en handig voorgemarineerde kipfiletblokjes.

Vraag en Antwoord

Coccidiostatica wordt vaak met kippenvoer vermengd om de dieren te beschermen tegen coccidiose. Coccidiosatica is in Nederland geregistreerd als voederadditief, maar heeft dezelfde werking als antibiotica.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Coccidiostatica in het kippenvoer ervoor kan zorgen dat ook mensen resistent kunnen worden tegen bepaalde antibiotica. Helaas is coccidiostatica vrij voer uniek in de pluimveesector.

Coccidiose is een wereldwijd voorkomende pluimveeziekte. De oorzaak is de eencellige darmparasiet Eimeria, waarvan zeven varianten bekend zijn. Cellen van de verschillende coccidiose-soorten zijn in principe altijd op een pluimveebedrijf aanwezig en 99% van alle kippen krijgt dan ook een coccidiose infectie.

De ziekte coccidiose kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het eten van (eigen) uitwerpselen. Dit komt met name voor bij intensieve pluimveehouderijen, waar vele duizenden kippen dicht op elkaar zitten.

Officieel niet, maar kippen kunnen wel antibiotica hebben gekregen. Europese wetgeving moet ervoor zorgen dat er geen resten van antibiotica aanwezig meer zijn in het kippenvlees of eieren.

Er is namelijk een wachttijd ingesteld: als kippen antibiotica hebben gekregen mogen ze voor een bepaald tijd niet worden geslacht en verkocht tot de wachttijd voorbij is. Volgens de regelgeving van de Europese Unie is het vlees daarna ‘veilig’ voor de consument. 

Antibiotica zijn geneesmiddelen die bacteriën bestrijden. Ze worden gebruikt om infecties bij mensen en dieren tegen te gaan. Er zijn verschillende soorten antibiotica die op verschillende manieren werken. Ze remmen de groei van bacteriën of doden bacteriën door hun celwand te beschadigen. Antibiotica worden ook in de dierhouderij gebruikt om infecties te bestrijden.

Veel mensen denken dat biologische kip ook antibioticavrije kip is. Dat is niet altijd geval. Ook biologisch gehouden kippen mogen met antibiotica behandeld worden.

Bovendien is het bij biologisch gehouden kippen toegestaan om coccidiostatica door het voer te mengen.

Volgens de normen mogen dieren die korter dan 1 jaar leven, zoals kippen, maar 1 keer met medicijnen worden behandeld. Voor langer levende dieren, zoals koeien, geldt dat ze maximaal 3 keer per jaar mogen worden behandeld. Gebeurt het vaker, dan wordt het vlees nog wel verkocht, maar dan niet als biologisch product.

Vroeger mochten kleine hoeveelheden antibiotica door het voer van de dieren vermengd worden om de groei te bevorderen. Deze zogenaamde groeibevorderaars zijn nu in Nederland verboden. In Nederland mag antibiotica alleen worden gebruikt om ziekten te bestrijden.

Het gebruik van antibiotica was in Nederland in de dierhouderij vergeleken met andere landen hoog. Hier is de laatste jaren meer aandacht voor. Het gebruik van antibiotica in de dierhouderij is daardoor flink afgenomen en het streven is om dit nog verder terug te dringen.

Helaas is het totale gebruik van coccidiostatica daarentegen enorm toegenomen om de reductie van antibiotica te compenseren.

Kippenvlees eten zorgt er niet voor dat antibiotica niet meer werkt. De oorzaak ligt niet bij het kippenvlees zelf, maar bij de antibioticaresistente bacteriën die op kippenvlees kunnen voorkomen. (bron: voedingscentrum)

Als je ziek wordt door een infectie, kan je arts antibiotica voorschrijven zodat je sneller beter wordt. De bacteriën die de infectie hebben veroorzaakt, worden dan gedood door de antibiotica. Sommige bacteriën weten zich zó aan te passen, dat deze resistent worden voor antibiotica. Ze gaan dan niet meer dood en de infectie gaat ook niet over. (bron: voedingscentrum)

Scroll naar top

Door onze site te gebruiken accepteer je cookies, die ons helpen onze service te leveren en te verbeteren. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina