Over Bourgondisch Lifestyle

Wil je meer weten over Bourgondisch Lifestyle en de producten? Bekijk hier meer informatie en de belangrijkste weetjes.

Affineren is een vak apart, een ambacht zou je zelfs kunnen zeggen. Dagelijks is een team bezig met het wassen, keren en afrijpen van de kazen. Onze specialisten selecteren dan ook welke kazen er verkocht kunnen worden en welke nog een tijdje verder moet rijpen.

Doordat wij hier iedere dag mee bezig zijn proef je in onze kazen een duidelijke eigen stijl terug. Deze stijl begint al bij de selectie van de boeren.

Het gebeurt wel eens dat een kaasboer zijn eigen kaas niet meer herkent, omdat de kaas bij ons op een andere temperatuur en luchtvochtigheid gerijpt word. Maar het is nog nooit gebeurt dat hij de kaas minder lekker vond! Aandacht doet per slot van rekening groeien, en laat aandacht nu net zijn wat de kazen in overvloed krijgen.

Zachte en smeuïge kazen zoals brie, feta en camembert blijven een stuk minder lang houdbaar dan harde kazen. Wanneer je deze kaassoort in huis hebt gehaald, doe je er verstandig aan deze binnen twee weken op te eten. Voor deze soort geldt: bewaar hem nooit in de vriezer.

Kazen als Gouda en Gruyère (die niet heel hard, maar ook niet extreem zacht zijn) gaan makkelijk drie weken mee. Wanneer je de kaas in de vriezer bewaart, geldt een houdbaarheidsdatum van twee maanden.

Zonder stremsel geen kaas. Stremsel is een bindmiddel dat de melk doet samenklonteren. Er zijn vijf soorten, maar Lebstremsel wordt veruit het meest gebruikt voor kaas in Nederland. Dit stremsel komt uit de vierde koeienmaag: de lebmaag.

Als je zwanger bent, krijg je het advies geen zachte, rauwmelkse kaas te eten. Alle kazen die van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn, zijn veilig.

Het gaat dus niet om de kaassoort, maar de melk waar de kaas van gemaakt is. Je kunt gewoon schimmelkaas, blauwe kaasjes, feta, geitenkaas, camembert enzovoort eten, als het maar gepasteuriseerd is. 

Vermijd tijdens je zwangerschap rauwmelkse kazen en dan vooral zachte varianten zoals brie, roquefort, gorgonzola en camembert. 

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Bourgondisch Lifestyle.