Het verhaal

Puur eten en slapen op een echte boerderij

Erfgoed Bossem is een bijzondere plek in het Twentse Lattrop-Breklenkamp, vlakbij het historische stadje Ootmarsum. De Saksische boerderij staat al sinds 1272 in het prachtige Twentse landschap en wordt door familie Rerink al vijf generaties lang beheerd.

De familie bestaat uit Dennis Rerink, Annette van Gaalen en hun drie kinderen: Casper, Olle en Filou. Op de boerderij werkt de familie samen met een hecht team aan het behouden van de natuurlijke kringloop van het erfgoed.

Op het erfgoed is een restaurant waar gasten culinair worden verrast door alle heerlijkheden van Bossems Boerenkeuken. Het menu is samengesteld uit zoveel mogelijk natuurlijke, lokale producten volgens het Slow Food principe. Daarnaast is er op de boerderij ruimte voor zo’n 80 gasten om op originele wijze te overnachten op het erf. Wanneer gewenst krijgen zij uitvoerig uitleg over het boerenleven van vroeger en nu.

Erfgoed Bossem wil haar gasten laten proeven, ruiken, horen, zien en voelen hoe heerlijk het landleven is. En dat vanuit een prachtig eeuwenoud boerenerf in Twente.

Bedrijfsfilosofie

De bedrijfsfilosofie van de familie Rerink is gericht op het in stand houden van de natuurlijke kringloop van het erfgoed en diens rijkdommen te delen met de liefhebber. Dat betekent extra zorgen aandacht voor de dieren op de boerderij en een levenscyclus die zo min mogelijk verstoord wordt. Zo blijft de harmonie tussen de kudde en het landschap gewaarborgd. En daar wordt iedereen gelukkig van.

Vandaar dat er naast de biologische veehouderij ook is gekozen voor het openen van het restaurant en de mogelijkheid tot overnachting. Zo kan er volledig worden genoten van het prachtige landschap, het erfgoed en de producten die hieruit voortkomen. Dit totaalconcept is volgens de familie Rerink de beste manier om recht te doen aan het eeuwenoude erfgoed.

Rundvlees van het Brandrode Rund

Dennis verzorgt met respect en toewijding een kudde unieke Brandrode Runderen. Dit authentieke Oudhollandse ras heeft de oerinstincten van een echte koe nog sterk in de genen. De Brandroden lopen op kruidenrijke landerijen, waar ze in alle rust gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen in een natuurlijke kudde.

De werkwijze van Dennis en Annette op de boerderij is biologisch gecertificeerd (Skal). Er wordt dus geen gebruik gemaakt van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en preventieve antibiotica. Het vlees waarvoor de runderen uiteindelijk worden gehouden is van zeer hoge kwaliteit: smaakvol met een oorspronkelijke structuur, heerlijke geur en fijne malsheid.

Wanneer een rund wordt geslacht, worden de technische delen in zijn geheel verwerkt in de eigen keuken. Daarbij is het streven om niets verloren te laten gaan. Chefkok Leen en zijn team maken de (h)eerlijkste producten, zoals pastrami, bouillon, stoofpot, Bolognese saus en harde worst.

Biologische Certificering

Uitgaande van bovenstaande bedrijfsfilosofie is het voor de familie Rerink meer dan logisch om elke bedrijfsactiviteit zo duurzaam en verantwoord mogelijk aan te pakken. De biologische boerderij is SKAL gecertificeerd (de principes van de biologische landbouw zijn ecologie, gezondheid, eerlijk en zorg) en de logeeraccommodatie draagt het Green Key Gold keurmerk.