Het verhaal

Een bijzonder verhaal. Een bijzonder stukje vlees

Het Wagyu runderras heeft zijn goede reputatie te danken aan de uitzonderlijke marmering van het vlees met intramusculair vet. Het vlees heeft een boterzachte structuur en wordt wereldwijd erkend als het meest smaakvolle vlees. Wagyu vlees bevat niet zomaar vet, maar uiterst zacht vet met een laag smeltpunt, rijk aan onverzadigde vetzuren (met name omega 3 en 6).

Intramusculair of vetmarmering is de verdeling van het vet tussen de spieren. Je kunt het vet herkennen aan de witte lijnen in het vlees. Dit vet smelt tijdens de bereiding en zorgt voor een intense smaak. De hoeveelheid intramusculair vet hangt af van de diersoort, het ras, de voeding, de leefwijze en de genetische aanleg van het individuele dier.

Het is wereldwijd bekend dat Wagyu-runderen een hoog potentieel hebben om intramusculair vet te ontwikkelen. Familie Nijhof werkt gepassioneerd met dit exclusieve ras en is trots om een van de weinige boerderijen in Nederland te zijn gespecialiseerd in Wagyu.

De boerderij wordt gerund door Wilfred, Yvonne en kinderen Imco en Romee. In 1989 hebben zij in Delden een boerderij gekocht en opgeknapt. Daarna zijn zij begonnen met het verhandelen van runderen van boer naar boer. Door de MKZ-crisis in 2001 stopte de koeienhandel abrupt. Desalniettemin bleef de passie voor koeien bestaan. 

Na verloop van tijd leerde zij een bijzonder koeienras kennen: de Wagyu. Een mooie koe die van nature rustig en makkelijk in de omgang is, met een vleeskwaliteit van wereldklasse. Dit was precies wat de familie Nijhof zocht en in 2007 kochten zij hun eerste twee Wagyu-kalfjes.

Bier, Bach & massages

Naast de koe zelf, worden ook de tradities van de Japanse veehouderij door Wagyukoe naar Nederland gebracht. Belangrijk is dat de koeien zo min mogelijk stress ervaren. Dit is belangrijk voor de optimale kwaliteit en malsheid van het vlees, maar ook voor het welzijn van de dieren. In de stal lachen de koeien je toe, zo relaxed zijn ze.

Zo worden de koeien die geslacht worden dagelijks gemasseerd. Ze genieten optimaal van de massage en zijn niet bang voor menselijk contact. De massages zijn een moment van ontspanning voor de dieren. De koeien krijgen elke dag natuurgras van eigen land waarin diverse kruiden zitten met daarnaast een kleine hoeveelheid geplette gerst. Tweemaal per dag wordt er bier over het voer gestrooid. Dit is een oud Japans gebruik en stimuleert de eetlust van de koeien. “Ze vinden het écht lekker!”, benadrukken Wilfried en Yvonne.

Wagyukoe werkt zonder chemicaliën en is volledig antibioticavrij. Het grootste gedeelte van het jaar genieten de dieren van de frisse lucht buiten. De koeien worden niet dus behandeld met antibiotica en er wordt geen kunstmest gestrooid op het land. Wilfried en Yvonne maken alleen gebruik van de mest van eigen runderen waardoor kringloop rond is.

De koeien leven in een ruime stal met schone strobedden, waar de hele dag klassieke muziekstukken klinken. Prettig voor de koeien én de boer! De unieke omgang van familie Nijhof met hun dieren vereist veel zorg en inspanning. Meer dan op andere boerderijen. “Als je er heel veel liefde in steekt, krijg je een heel goed product terug”, aldus Wilfried zelf. Alles bij elkaar maakt dat het vlees een uitzonderlijke beleving is. De passie en liefde van de boer voor de dieren is terug te proeven in het vlees.

Een kijkje achter de schermen

Familie Nijhof vindt het belangrijk om transparant te zijn in alles wat zij doen voor hun dieren. Bekijk het onderstaande filmpje om een impressie te krijgen van hun boerderij. Wil je graag de koeien in levende lijve zien? Wilfried en Yvonne nodigen je van harte uit voor een rondleiding. 

Video afspelen