Over Veldhoeve Kip

Wil je meer weten over de boerderij, de kippen of het vlees? Bekijk hier meer informatie en de belangrijkste weetjes.

De kippen

Al onze kippen zijn eigen fok. Dit is uniek. Wij hebben zowel de ouderdieren als de eieren en kuikens op onze boerderij. De hele keten (van ei tot haan of hen) dus. Wij zijn trots op onze Twentse Blauwe, een uniek en bijzonder ras.

Ja. Wij zijn bezig met een kijkstal. Een stal waar je door een glazen wand de kippen ziet spelen en scharrelen. Zodra deze klaar is, ben je van harte welkom om onze kippen te komen bekijken!

De Twentse Blauwe is een mooie verschijning, met donkere gespikkelde veren. En ook aan de smaak herken je onze kip. De Twentse Blauwe heeft een goed leven gehad en dat proef je. Het is een smaakvolle kip, met een stevige structuur. De oplettende kijker spot af en toe een klein zwart stoppeltje op het kippenvel. Hèt bewijs dat je een overheerlijke Twentse Blauwe te pakken hebt!

Onze kippen hebben de ruimte om te scharrelen. Ook is er ‘speelgoed’ en zijn er zitstokken aanwezig in de stal. Wij houden maximaal 10 kippen per vierkante meter (de norm voor biologische kippen). In de stal is natuurlijk daglicht, vloerverwarming en goede ventilatie. Wij doen er alles aan om onze kippen een goed leven te geven.

Nee, omdat we willen dat onze kuikens en kippen geen antibiotica krijgen moeten we ze een beetje in bescherming nemen tegen de elementen. Dit betekent dat ze niet buiten lopen, maar veilig in onze goed geventileerde en ruime stal met daglicht scharrelen.

Onze kippen krijgen natuurlijk voer, zoveel mogelijk uit de regio, met extra vitamines en mineralen, niet genetisch gemodificeerd, zonder toevoegingen om sneller te groeien en zonder coccidiostatica. De Twentse Blauwen krijgen de tijd om te groeien en beschikken de hele dag over vers drinkwater en voer.

Onze kippen krijgen alleen natuurlijk voer, zonder toevoegingen. Door aan dit voer kruidenmengsels – waarvan de meeste ingrediënten gewoon uit het keukenkastje komen – en etherische oliën toe te voegen, wordt de darmgezondheid ondersteund.

Deze toevoegingen voorzien de dieren van de beste en juiste voeding tijdens verschillende fases in hun leven en kunnen ze coccidiose op een veilige manier doorstaan. Net als bij mensen zijn kippen die gezond en vitaal zijn minder vatbaar voor ziektes.

Weerstand
Dankzij de toevoeging aan het voer bouwen de dieren meer weerstand op en helpt dit bij:

  • Stimulatie van goede darmbacteriën
  • Bescherming van de darm
  • Ondersteuning van het immuunsysteem
  • Preventie van darmstoornissen

Hierdoor is de kans zeer klein dat de dieren ziek worden en behandeld moeten worden met antibiotica*.

*Wij proberen het gebruik van antibiotica zo laag mogelijk te houden en het liefst uit te sluiten. Op het moment dat onze kippen ziek worden en natuurlijke middelen niet werken krijgen zij na onderzoek van de dierenarts antibiotica toegediend door de dierenarts. Deze kippen zullen niet onder het concept verkocht worden. Je kunt er dus 100% zeker van zijn dat het vlees van de kippen altijd antibiotica vrij is.

Uniek
Wij zijn uniek omdat ons voer coccidiostaticum vrij is.

Wij houden een sterk en gezond ras. Zowel het opfokbedrijf, het vermeerderingsbedrijf, de broederij en het vleeskuikenbedrijf zijn van ons. Oftewel: wij fokken de kippen en vleeskuikens zelf en hebben een eigen broederij om de eieren uit te broeden. Geen onnodig gesleep met dieren dus. Wij weten precies wat de gezondheid van de dieren is, en van hun voorouders. Wij kunnen daarom ook garanderen dat onze kip een goed leven heeft gehad en echt 100% antibioticavrij is. Meer hierover lees je in onze keten.

  • Geen food waste: na het slachten verkopen we vers of we vriezen onze kip per stuk in (filet, vleugel, dij etc.). We verspillen geen kip.
  • Gesloten bedrijf : geen onnodig vervoer van de kippen.
  • Voer: onze voerleverancier de Valk is gecertificeerd volgens de FRA module van GMP+. Daaronder valt ook het verwerken van RTRS-soja. Dit houdt in dat de verantwoordelijke soja die onze kippen krijgen bij het telen gelet is op het verantwoordelijk omgaan met de wetgeving, arbeid, gemeenschap, natuurlijke omgeving en goede landbouwpraktijken. Onze kippen eten natuurlijk voer, niet genetisch gemodificeerd, en zonder toevoegingen van coccidiostatica.
  • Energie: De herkomst van onze elektriciteit is 100% wind. We gebruiken energiezuinige verlichting en vloerverwarming. Alle stallen zijn extra goed geïsoleerd en hebben stallen stalcertificaat Maatlat Duurzame Veehouderij Vleeskuikens. We zijn bezig met de voorbereiding van een biomassa ketel en zonnepanelen op de daken van de stallen.
    Er hangt een moederklok in de stal. Dit is een beschutte plaats voor jonge kuikens. De plaatselijke verwarming met infrarood warmte bespaart veel energie. Elke 2 weken leggen we nieuwe eieren in. De warmte van de bebroede eieren gebruiken we voor de nieuw ingelegde eieren

Antibioticavrij

Antibioticavrije kippen krijgen tijdens hun hele leven geen antibiotica binnen. Het vlees dat je bij ons koopt is dan ook 100% vrij van antibiotica. Doordat zowel de ouderdieren als de uiteindelijke vleeskippen op ons bedrijf scharrelen, kunnen we je garanderen dat de kip ook echt antibioticavrij is. Daar zijn we trots op!

Omdat wij een sterk kippenras fokken. En de kippen van ei tot haan of hen, de hele kipketen dus, hier op het bedrijf wonen. Wij weten precies wat er met een kip gebeurt en hoe het met de gezondheid gesteld is.

Nee. Wij scheppen de ideale omstandigheden voor onze kuikens en kippen. We zien erop toe dat ze goed eten krijgen en de ruimte hebben. De Twentse Blauwe is een sterk ras. Dit maakt dat onze kippen eigenlijk nooit ziek zijn.

Keurmerken

Onze kippen hebben net zo’n goed leven als een biologische kip. Er zitten maximaal 10 kippen, evenveel als bij BLK 3 sterren, op een vierkante meter, de kippen worden op latere leeftijd geslacht, we gebruiken een sterk en langzaam groeiend ras (de Twentse Blauwe).

Het enige verschil tussen onze kippen en biologische kippen is dat biologische kippen naar buiten kunnen. Omdat wij onze kippen 100% antibioticavrij willen houden, kunnen wij niet het risico lopen dat ze ziek worden. Daarom nemen we ze tegen de weerselementen en andere ziektebronnen in bescherming en scharrelen ze bij ons lekker in de stal.

Nee, kippen van het Beter Leven 1-ster-keurmerk leven met 12 kippen op een vierkante meter, onze kippen hebben meer ruimte tot hun beschikking. Bij ons zitten er maximaal 10 kippen op een vierkante meter, evenveel als bij Beter Leven 3-sterren-keurmerk sterren. 

Daarnaast krijgen Beter Leven 1-ster kippen bijna geen antibiotica, onze kippen zijn gegarandeerd 100% antibioticavrij. Wij maken, zoals de criteria van Beter Leven voorschrijven, gebruik van een langzaam groeiend ras, de Twentse Blauwe.

Antibiotica gebruik wordt gecontroleerd en geregistreerd door Avined en we nemen deel aan het programma vrijwillige zelfcontrole antibiotica. We worden gecontroleerd voor IKB door ISACert. Het onafhankelijke en innovatieve bedrijf KIWA controleert ons ook.
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Veldhoeve Kip.