Veelzijdige Matcha

Ontdek de bijzondere en veelzijdigheid van deze Japanse thee met een bijzondere smaak.

Wat is Matcha?

Matcha is een Japanse thee waarvoor de theestruiken een paar weken voor de pluk overspannen worden met meterslange zonneschermen. De planten maken door deze zonneschermen meer chlorofyl aan. Met uiteindelijk als resultaat extra groene, gezonde en smaakvolle blaadjes.

De blaadjes worden gedroogd en fijngemalen en je drinkt dus eerder een soort gemalen theeblaadjessoep, dan een aftreksel zoals we normaal met thee gewend zijn. Matcha smaakt een beetje bitter en hooiig en zal voor veel Westerlingen even wennen zijn. In Japan is het de ultieme thee.

Hoe gebruik je matcha?

In Japan heeft men het zetten van Matcha thee verheven tot kunstvorm, maar waar het op neerkomt is dat je +/- 60 ml water aan de kook brengt. Vervolgens laat je water in een theekom terug koelen tot +/- 80°C. Daarna voeg je een halve theelepel (+/- 1 gram) matchatoe.

Dit klop je flink door met de Matcha bezem -een soort scheerkwast- van bamboe (chasen). De thee moet zijdezacht en een beetje schuimig zijn. Maar let wel, klop niet langer dan 30 seconden om te voorkomen dat je thee bitter wordt!

Goede matcha is niet goedkoop en gebruik je dus liefst binnen een paar maanden/weken na aankoop. Je kunt de matcha poeder het beste bewaren in de koelkast.

Waar kun je matcha voor gebruiken?

Kun je naast thee ook andere dingen maken met matcha? Ja, zeker wel! Naast dat het een hoop gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, kun je de poeder gebruiken voor allerlei verschillende doeleinden om de smaak te bevorderen. Zo kom je matcha geregeld tegen in:

  • schepijs
  • chocolade
  • snoep
  • desserts
  • milkshakes
  • smoothies

Genoeg keus dus! Met name in je smoothie is matcha een heel goed idee. Ze wordt namelijk gezien als een superfood en kan dus als een zeer bewuste en gezonde keuze zijn voor je shake.

Is matcha poeder gezond?

Er wordt veel over geschreven en gezegd, maar hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen zoals je deze in de media worden omschreven:

Matcha thee bevat ontzettend veel polyfenolen
Polyfenolen wie? Polyfenolen zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn moleculaire deeltjes die je DNA kunnen beschadigen. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld beschadigingen in de cellen van je bloedvaten waardoor cholesterol eenvoudiger groeit. Matcha poeder beschermt je cellen dus tegen beschadiging, doordat het DNA bedekt wordt. Die bescherming is beter dan bij bijvoorbeeld normale groene thee.

Matcha versterkt je immuunsysteem
Naast polyfenolen bevat het theeblad het antioxidant L-thealine. Deze aminozuur zorgt voor een kalmerend effect op de hersenen en daarom zou matcha goed kunnen helpen tegen stress. Daarbij stimuleert dit stofje ook het immuunsysteem. Hierdoor zorgt ze er ook voor dat je minder snel last krijgt van griep, verkoudheid of een andere ziekte.

Matcha kan het cholesterol in je bloed verlagen
Het zou niet alleen de bloeddruk verlagen, maar ook weer schade herstellen die is aangericht door vrije radicalen. Goed nieuws dus voor mensen met cholesterol problemen en te hoge ontstekingswaarden.

Matcha voorkomt of vermindert diabetes type 2
Naast de cholesterolverlagende functie, kan ze bijdragen als je last hebt van ontstekingen. Dat komt omdat de poeder je bloedsuikerspiegel laag houdt waardoor diabetes type 2 voorkomen kan worden. Mocht je er wel last van hebben kan de poeder je helpen de klachten te verminderen.

Matcha poeder helpt bij het afvallen
Dat komt mede door het vorige punt. Matcha houdt de bloedsuikerspiegel laag wat bevorderend werkt voor het verliezen van gewicht. Gedurende de hele dag pieken en dalen deze waarden. Nadat je gegeten hebt stijgt je bloedsuikerspiegel fors waardoor het lichaam insuline gaat aanmaken. Als het lichaam de overtollige glucose die uit het eten komt niet nodig heeft, zet de insuline deze om in lichaamsvet dat opgeslagen wordt rond de middel en buikstreek. Matcha houdt de bloedsuikerspiegel laag waardoor minder vet wordt opgeslagen.

Wat zijn de nadelen van matcha poeder?

Zo veel voordelen, het kan niet anders, maar er moet ook een addertje onder het gras zitten.
Hieronder een kort overzicht;

Matcha bevat cafeïne
Voor zover het een nadeel kan zijn, bevat Matcha cafeïne. Dat houdt in dat je het drankje dus niet de hele dag door kan drinken omdat het na een aantal koppen – net zoals bij groene thee en koffie – averechts werkt. Je voelt je futloos en krijg een dip waardoor je waarschijnlijk minder productief bent.

Het is een vrij duur product
Matcha poeder is een vrij duur product dus het is belangrijk om wel te kijken naar de kwaliteit. Check het land van herkomst. In het algemeen komt de hogere kwaliteit Matcha uit Japan. Wanneer Matcha voor een theeceremonie gebruikt wordt, wordt vaak gekozen voor Japanse Matcha.

Wrijf de Matcha tussen je vingers en voel of je te maken hebt met een goede kwaliteit. Een goede kwaliteit Matcha is erg fijn van structuur en voelt zijdeachtig aan. Een lage kwaliteit Matcha is vooral korrelig en grof van structuur. Kijk ook naar de kleur, want hoe groener hoe beter!

Zoeken