Kennis

Theezakjes of losse thee…

Het gebruik van theezakjes is snel en gemakkelijk. Ook zijn er aardig wat verschillende smaken verkrijgbaar. Waarom zou je dan toch kiezen voor losse thee en wat zijn nu eigenlijk de echte verschillen.

Belangrijke informatie over (losse) thee

De bladeren voor zowel thee in theezakjes als losse thee komen allemaal van dezelfde theeplant (Camellia sinensis). Het verschil zit hem echter in de bewerking van deze bladeren. De theebladeren die in theezakjes terecht komen zijn veel fijner dan de theebladeren die los verkocht worden.

Theebladeren die in theezakjes zitten worden vaak (niet altijd) bewerkt volgens de zogenaamde CTC-methode.
Dit betekent Cut, Tear and Crul.

Theebladeren die volgens de CTC-methode machinaal in fabrieken worden bewerkt, zijn heel erg fijn vermalen en dus geschikt voor de theezakjes. In vak jargon noemt men het resultaat van de CTC-methode (de vermalen bladeren) ook wel fannings oftewel gebroken kleine bladstukjes of gruis.

In extreme gevallen spreken we ook wel van tea dust oftewel stoffige deeltjes die overschieten na het volledige sorterings- en ziftingsproces. Gevolg van de CTC-methode is dat de bladeren -doordat ze zo vermalen worden- breken en hierdoor hun smaakmakende oliën verliezen.

Het zou te gemakkelijk zijn om te stellen dat de thee in theezakjes per definitie slechter is dan thee die bestemt is voor losse verkoop. Steeds meer merken kiezen voor onbewerkte vollere theebladeren voor in theezakjes en geven de thee in theezakjes ook steeds meer ruimte. Daarnaast worden er vaak etherische oliën toegevoegd aan de thee bladeren die de smaak soms beter maakt.

Toch zijn er duidelijke verschillen die je kunnen doen besluiten om voor losse thee te kiezen;

  1. Losse thee is van goede kwaliteit. Geen theegruis, maar gewoon mooie thee bladeren. Zet je een kop thee met losse theebladeren dan geniet je van een kop thee met een volle smaak.
  2. Vele schrikken misschien van de prijs die je moet betalen voor sommige losse thee. Vergeet echter niet dat je vaak meer thee krijgt dan in een pakje met theezakjes en dat je maar een theelepel nodig hebt voor een heerlijke kop thee.
  3. De vele smaken losse thee zorgen ervoor dat er altijd wel een thee is die bij je past. Natuurlijk zijn er zoete theesoorten, maar je kunt ook kiezen voor een thee met onder andere een aardse smaak, rooksmaak, gras of fruitig karakter. Ook de verschillende thee producerende landen zorgen voor een eigen unieke smaaksensatie.
  4. Zelf combineren kan. Met losse thee stel je jouw eigen melange eenvoudig samen. Zo kun je de thee helemaal naar jouw smaak aanpassen om zo je eigen persoonlijke thee moment te creëren.
  5. Losse thee krijgt tijdens het zetten meer ruimte om de smaak vrij te geven. Dit komt omdat losse thee een groter oppervlakte heeft als het zich ontvouwt in warm water en dus meer smaak kan afgeven.
  6. Losse thee kan (soms) vaker opgeschonken worden zonder veel van de smaak te verliezen. Bij theezakjes is de tweede keer dat je opschenkt vaak meteen een stuk vlakker van smaak dan de eerste kop. Dit omdat alle smaakstoffen al in de eerste kop terecht zijn gekomen.
Zoeken