De temperatuur van je theewater is heel belangrijk voor de smaak van je thee. Wanneer het water voor je thee niet de juiste temperatuur heeft zal de smaak ook niet optimaal tot zijn recht komen. Zo wordt bijvoorbeeld witte- en groene thee altijd bitter van smaak wanneer het water te heet is.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je water altijd goed gekookt is en dat je het daarna laat afkoelen tot de juiste temperatuur. Water uit bijvoorbeeld een koffieautomaat is vaak niet geschikt omdat het gewoonweg niet heet genoeg is. Ook bij een te lage temperatuur zul je niet de maximale smaak ervaren.
Bovendien heeft niet iedere streek of stad in Nederland het echt “lekkere” water dat nodig is voor jou lekkerste kopje thee. Een goed alternatief is dan om je kopje losse thee te zetten van bronwater zonder bubbels. Je zult zien dat de smaak van je thee dan echt veel beter wordt!
Welke water temperatuur het beste is bij welke theesoort lees je in onderstaand overzicht. Wanneer je deze temperatuur aanhoudt als leidraad bij het zetten van je kop losse thee, dan ben je zeker van de maximale smaak:
Zwarte thee | 90-95 graden |
Groene thee | 70-85 graden |
Witte thee | 70-85 graden |
Pu-Erh | 85-95 graden |
Oolong | 85-95 graden |
Kruidenthee | 95-100 graden |
Rooibos | 95-100 graden |
Bamboe | 95-100 graden |
Maté | 95-100 graden |