We gaan terug naar meer dan 5000 jaar geleden voor de roots van de Chai thee. Chai is ontstaan in India, Nepal, Tibet en Pakistan. Het woord Chai is het algemene woord dat thee in die regio’s betekent. De Chai thee werd veelal gebruikt bij de natuurgeneeskunde ayurveda, die de basis vormen onder het hindoeïsme.
Rond het jaar 2000 is de Chai thee populair geworden in onder andere Australië, waar naar het al snel geïmporteerd was richting de VS en later ook Europa. Onze lieve vrienden bij Starbucks hebben hier ook aan geholpen, want ze waren een van de eerste die de kruidige drank verkochten als “Spiced black tea blended with steamed milk”
De ingrediënten
Elke regio in India heeft zijn eigen Chai, zijn eigen receptuur Masala kruiden. Maar de meest gebruikte ingrediënten zijn toch wel de basis van zwarte thee, melk en water, Daarnaast worden er allerlei specerijen toegevoegd zoals: kardemom, kaneel, gember, steranijs, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, saffraan en venkel.
De soorten
Hoewel de traditionele Masala Chai gemaakt wordt met zwarte thee zijn er ook heerlijke varianten in de vorm van Rooi Masala Chai of Groene Kruiden Chai. Ieder met haar eigen specifieke smaakbeleving, maar wel allen met de herkenbare kruiden.
Chai als thee
Natuurlijk is niet iedereen gecharmeerd van de combinatie thee en warme melk. Daarom is het drinken van deze kruidige thee ook zeker gewoon met gekookt water aan te bevelen.