Kaas bestellen

Jij bent op zoek naar kaas van de best mogelijk kwaliteit? Dan ben je bij SmaakGenot aan het juiste adres. Als online warenhuis voor eten en drinken van pure kwaliteit zit je altijd goed. 

Je kunt eenvoudig bestellen bij zowel de specialist als bij de kaasboer. Mocht je een specifieke smaak zoeken dan is dit geen probleem. Van Parmezaan tot aan Goudse kaas, de mogelijkheden zijn eindeloos. 

We begrijpen maar al te goed dat je graag wat meer te weten wilt komen over de mogelijkheden op het gebied van kaas bestellen die wij je te bieden hebben. Tijd om eens in te zoomen op de wereld van de kaas.

Kaas bestellen bij SmaakGenot

Om optimaal te genieten van jouw kaasplankje is het noodzakelijk om de juiste kaas in huis te halen. Waarschijnlijk heb je al wel gezien dat SmaakGenot je meer dan genoeg mogelijkheden biedt om uit te kiezen. Als het aankomt op het bestellen van kaas zijn er twee verschillende opties om voor te kiezen:

  • Direct van de boer – direct bij de boer bestellen is één van de mogelijkheden die wij je te bieden hebben. Onze boeren vertellen je met alle liefde over hun producten en laten je graag kennismaken met de kwaliteit van hun producten. De boer krijgt altijd een eerlijke prijs voor de kaas die je koopt. Door de kortere keten blijft er meer geld over voor de tussenpartijen, wel zo eerlijk natuurlijk.

  • Direct bij de specialist – het is mogelijk om jouw kaas direct bij de specialist te bestellen. Deze specialisten beschikken vaak over een groot assortiment aan alle mogelijke kaas soorten. Van Italiaans tot aan Hollandse kaas, een goede specialist heeft het natuurlijk allemaal in huis. Een specialist is met name bedoeld voor het bestellen van unieke kaassoorten, kaassoorten die je niet zomaar bij de supermarkt ziet liggen!

Soorten kaas – welke kaas soort bestellen?

Als het aankomt op het bestellen van kaas zijn er ontzettend veel soorten om voor te kiezen. Er zit erg veel verschil tussen de diverse soorten smaken. Sommige kaassoorten hebben een grondige smaak, andere kaas soorten zijn weer wat neutraler. 

Los van het land van herkomst zijn er diverse categorieën kazen te onderscheiden. Je kunt als eerste kiezen voor harde of zachte kazen. Naast de structuur wordt er een onderscheid gemaakt tussen de kleur van de kaas. 

Blauwader kaas heeft bijvoorbeeld een blauwachtige gloed terwijl roodflora door de kruiden juist een rode kleur heeft. Naast de kaassoorten die afkomstig zijn van de koe is het tevens mogelijk om te kiezen voor speciale schapen of geitenkazen.

Er zijn dus nogal wat kazen om voor te kiezen. Om je te helpen bij het maken van een keuze hebben we hieronder de bekendste kaassoorten hieronder wat beter uitgelicht. Zo weet je voor welke opties je zou kunnen kiezen:

  • Harde kaas soorten – harde kaas is een van de meest populaire kaassoorten om voor te kiezen. Deze kaas is te herkennen aan de kenmerkende gaten in de kaas. Hoe langer de kaas op temperatuur wordt gebracht hoe meer gaten de kaas zal krijgen. Een van de bekendste harde kaassoorten is de kaassoort Comté. Comté is populair onder de mensen die houden van een harde smaak met een fruitige ondertoon.
  • Half harde kazen – half harde kaas is ook een populaire optie om voor te kiezen. Deze kaassoorten worden gemaakt met niet verhitte melk. Hierdoor krijgen ze dan ook echt een ander soort smaak mee. Hou je van een milde smaak dan is de Raclette een lekkere kaas om eens te proberen. Deze kaas heeft een vrij unieke smaak die heerlijk is voor bij een goed glas wijn. In tegenstelling tot de echt harde kazen is deze iets zachter op de tong.

  • Zachte witschimmelkaas – Op zoek naar een lekker kaasje voor op brood? Dan zal je met een zachte witschimmelkaas niet de fout in kunnen gaan. Een witte schimmelkaas is makkelijk uit te smeren en heerlijk voor tijdens het borrelen. Door de zachte structuur is het een kaassoort die niet gesneden hoeft te worden. Bekende soorten zijn onder andere Brie de Meaux en Camenbert. Weet dat deze kazen vaak een sterke geur en smaak kennen ten opzichte van andere kazen.

  • Blauwaderkaas – zoals je wel aan de naam kunt zien si deze kas te herkennen aan het feit dat er blauwe aders over de kaas lopen. De blauwe aders ontstaan door de verdeling van de schimmel door de kaas. De kazen worden eerst in een koele grot bewaard voor een korte periode. Later worden ze gezouten, hierdoor krijgen ze een volle smaak mee. Door naalden in de kaas te prikken kan er lucht bij de schimmels. Vervolgens rijpen ze verder om de smaak nog voller te maken.

  • Smeltkaas – deze kaas is eigenlijk bedoeld voor bij het eten. Zo worden deze kazen bijvoorbeeld gebruikt voor over de pasta of voor op de pizza. Deze kazen kunnen makkelijk worden geraspt. Als je het lekker vindt kun je kiezen voor een kruidige kaas. Bekende voorbeelden zijn onder andere Cancoillote en La Vache Qui Rit. Bekende soorten zijn onder andere Bleu d’Auvergne AOC en Haute Jura AOC

  • Geitenkaas ­­– deze kaassoort staat natuurlijk bekend om het feit dat ze geen gebruik maken van reguliere melk, maar van geitenmelk. Binnen de categorie geitenkaas kennen we dan ook weer een onderscheid tussen de harde, zachte en smeltkazen. Veel van de geitenkazen zijn jong, worden snel verwerkt en vaak nog met de hand gemaakt. Met name de kleine geitenkaasjes hoeven niet langer dan een week te rijpen voordat ze al verkocht kunnen worden. Bekende kazen die tot deze categorie behoren zijn onder andere Chavignol AOP, Mâconnais AOP en Pélardon AOP.

Hoe wordt kaas gemaakt?

Hoewel de meeste mensen wel eens genieten van een stukje kaas zijn er maar weinig mensen die weten hoe kaas eigenlijk wordt gemaakt. Het maken van kaas is een zeer intensief proces. Dit is dan ook mede de reden dat kaas relatief duur is in verhouding tot bijvoorbeeld melk of yoghurt. Om je een zo volledig mogelijk beeld te geven hebben we hieronder het proces van het kaasmaken voor je uiteengezet:

  • Het maken van het mengsel – zoals je wellicht al wel weet wordt kaas gemaakt van verse kaart die voor een korte duur wordt verhit. Dit noemen we ook wel pasteurisatie. Vervolgens wordt er aan de melk stremsel toegevoegd. Deze stof zorgt ervoor dat de eiwitten in het brouwsel zullen gaan stollen. Dit is nodig om een vaste substantie te krijgen. We noemen de vaste substantie ook wel wrongel. Het vocht wat overblijft wordt de wei genoemd.
  • Het persen van het wrongel – de wrongel drijft als het ware in het vocht. In de wei vinden we verschillende stoffen zoals melksuiker, mineralen en vet. Deze stoffen worden gescheden en het wrongel wordt in een groot vat gestopt. Vervolgens wordt het goedje samengeperst om al het vocht eruit te halen. De wei wordt vervolgens afgetapt en alles komt in een ander vat terecht. Het vast is altijd rond, hier krijgt de kaas dan ook de befaamde vorm van.
  • Het dompelen in het pekel bad – veel kaassoorten komen in een pekel bad terecht. Dit badje is noodzakelijk om de smaak mee te geven aan de kaas. Daar komt ook nog eens bij dat de pekel uit het bad een specifieke textuur meegeeft aan de kaas. Door de verbeterde textuur blijft de kaas langer goed. Wel zo handig als je hem lang wilt kunnen bewaren. Zonder het pekel bad blijft de kaas ook wel goed, echter mis je toch de specifieke ondertonen die je bij gepekelde kaas wel aan zult treffen.
  • Het rijpen van de kaas – deze stap is noodzakelijk om de smaak van de kaas te versterken. Het bijzondere is dat het rijpen van de kaas de grootste factor is voor de prijs van de kaas. Kaas die lang gerijpt moet worden zal eigenlijk altijd duurder zijn dan de kaas die maar kort gerijpt hoeven te worden. Hoe langer je een kaas laat rijpen, hoe pittiger hij wordt. De rijptijd loopt echt sterk uiteen. Er zijn kaas soorten die vier weken moeten rijpen, maar er zijn ook kaas soorten die ruim een jaar lang blijven liggen. Om de kaas echt uniek te maken wordt deze geaffineerd. Dit houdt in dat de kaas zo wordt gerijpt dat hij een specifieke smaak krijgt. Dit is echt een vak apart, het rijpen komt namelijk heel nauwgezet. Niet voor niets dat alleen specialisten zich hier mee bezig houden.

Kaas versturen naar het buitenland

Kaas versturen naar het buitenland? Jazeker, in overleg met onze kaasspecialisten kan onze kaas overal heen worden gestuurd. Of je nu een horecazaak in het buitenland hebt of dat je kaas wilt verschepen naar je stekje in het Zuiden van Frankrijk, het verzendproces is erg belangrijk bij het versturen van kaas. 

Indien je  ervoor kiest om kaas te bestellen vanuit het buitenland of dat je zelf kaas wilt verschepen is het altijd zo dat de kaas goed verpakt zit. Logisch, je wilt namelijk niet hebben dat de kaas door heel de doos verschuift wanneer je hem verstuurt. 

Het is niet verstandig om zachte kaassoorten op de post te doen. Hou het dus bij de harde kaassoorten als je zeker wilt weten dat jouw kaas heel aan zal komen. Voor meer informatie over de mogelijkheden is het altijd mogelijk om even contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Zelf kaasmaken

Hoewel het zeker niet eenvoudig is, is het wel degelijk mogelijk om zelf kaas te maken. Voor het maken van kaas loop je in feite het proces na wat we je al hebben verteld, alleen gebeurt het dan op een iets kleinere schaal. 

Wil je zelf kaas maken dan zal je 10 liter melk nodig hebben om 1 kg te kunnen maken. Voor een gehele uitleg is het verstandig om bijvoorbeeld op YouTube te kijken. Verschillende kanalen laten je zien welke stappen je hiervoor moet nemen en waar je op moet letten bij het maken van kaas. 

Echter is het nog leuker om via één van onze partners een workshop te volgen voor het maken van kaas. Hiermee leer je alle ins en outs die nodig zijn voor het gehele proces. Door langs te komen op de locatie krijg je alle spullen die je nodig hebt om zelfstandig met je kaas aan de slag te kunnen. Daar komt bij dat je alle vragen eenvoudig kunt stellen aan de specialisten die het je leren.

Ben je nu niet bepaald een keukenprinses dan is het toch verstandiger om jouw kaas gewoon te bestellen. Wanneer je het namelijk verkeerd doet en bepaalde stoffen in de kaas laat zitten kan de smaak al snel erg vies worden. Dit kan ervoor zorgen dat de hele kaas mislukt. Ook is de kans aanwezig dat je niet de juiste textuur weet te creëren en dat de kaas hierdoor vrij nat blijft.

Kies jij voor SmaakGenot?

Zelf kaas bestellen via SmaakGenot? Neem snel een kijkje in het aanbod om te zien welke mogelijkheden er op dit moment voor je open liggen. Mocht je nu bepaalde vragen hebben over het bestellen van kaas via onze site dan is het altijd mogelijk om even contact met ons op te nemen. Ons team staat immers klaar om je verder te helpen!

Scroll naar top

Door onze site te gebruiken accepteer je cookies, die ons helpen onze service te leveren en te verbeteren. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina