Over Café du jour

Wil je meer weten over Café du Jour en de producten? Bekijk hier meer informatie en de belangrijkste weetjes.

Arabica en Robusta zijn allebei koffiebonen maar toch zit er veel verschil in de smaak. Het belangrijkste verschil? Robusta is krachtig en meer bitter van smaak met een relatief hoog cafeïne gehalte. Toch is deze boon heel lekker in combinatie met een Arabica koffieboon.

Arabica groeit op hoge en koele plekken, niet te veel in de zon. De Arabica koffieplant is een kwetsbare koffieplant en vaak een veel duurdere koffieplant om te verbouwen. Daarom zijn Arabica koffiebonen in de regel duurder dan Robusta koffiebonen.

Robusta is een minder kwetsbare koffieplant en bevat meer cafeïne. Door het hoge cafeïnegehalte weert het insecten veel beter af. Robusta wordt vaak als minder lekker ervaren door de vlakke smaken en wordt vaak gebruikt om wat meer kracht te geven aan de koffie. 

Het is helemaal aan jou welke koffie je uiteindelijk drinkt, of dit nou 100% Arabica, of een melange van Robusta en Arabica koffiebonen.

Als je liever gaat voor een zachte, verfijnde en ietwat zoetachtige smaakbeleving is koffie met een hoog percentage Arabica bonen de beste keuze.

Houd je meer van een krachtige en intense koffie? In dat geval is een melange met Arabica en Robusta the way to go! Voor advies mag je altijd telefonisch contact met ons opnemen.

Koffiebonen die je bij ons bestelt zijn vers. Daarnaast gaan wij voor kwaliteit en selecteren enkel de allerbeste bonen. 

Koffiebonen kan je het beste bewaren in de originele verpakking in een koele, donkere ruimte. Maar niet in de koelkast. De kwaliteit van de koffie gaat achteruit door; blootstelling aan zuurstof, licht, vocht en temperatuurschommelingen. 

Dat hangt van je zetmethode af. Voor een kopje espresso heb je ongeveer 8 gram koffiebonen nodig en voor slow coffee (filter) is dat ongeveer 12 gram per kopje (200 ml). Dus je kunt met een kilo koffiebonen ongeveer 125 kopjes espresso of ruim 80 filterkoffies mee zetten.

Koffiebonen zijn over het algemeen 1 jaar houdbaar. Wij focussen ons echter op versheid. Het lekkerst is onze koffie als je het tussen 1 en 8 weken na branddatum drinkt.

Indien je niet over een volautomatische espressomachine beschikt kan je koffiebonen prima met de hand malen, gebruik hiervoor een handmolen. Afhankelijk van je zetmethode kan je de grofheid van je maling handmatig instellen.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Café du jour.