Over Erfgoed Bossem

Wil je meer weten over ons bedrijf? Bekijk hier meer informatie en de belangrijkste weetjes

De koeien

Het Brandrode Rund is oorspronkelijk een oudhollands ras dat na de melkquotering dreigde te verdwijnen, doordat boeren zich gingen specialiseren in melkvee of vleesvee.

Voor de oudhollandse dubbeldoelrassen was in de moderne landbouw geen plaats meer. Met een aantal enthousiaste fokkers is het Brandrode Rund tegen uitsterven behoed. Hun robuustheid, kracht en sobere leefwijze krijgen inmiddels meer waardering en het ras draagt bij aan de broodnodige biodiversiteit.

Het meest herkenbare is de dieprode vacht met een witte onderbuik, ‘sokken’ en bles op het hoofd. De stieren zijn nog donkerder van kleur, tegen het zwart aan met name de kop.

We houden de Brandrode Runderen in familiekuddes. De moederdieren lopen met hun jongste kroost bij de dekstier. De (dekrijpe) jeugd leeft in eigen kuddes: stiertjes en vaarsjes gescheiden van elkaar.

Alle dieren lopen zo veel mogelijk buiten op kruidenrijke graslanden van onszelf en op gronden van Natuurmonumenten. In de winter gaan ze naar een hellingstal op stro. Zo kunnen de dieren altijd droog liggen en hebben we in het voorjaar mooie ruwe stalmest beschikbaar om de bodem te onderhouden.

Ja, de kalveren worden in het voorjaar geboren in de stal. Zodra het weer het toelaat gaan de moeders met kalveren naar buiten toe. Ze leven het hele zomerseizoen samen.

Ze eten grotendeels gras en kruiden dat ze zelf bij elkaar scharrelen. In de winterperiode voeren we ingekuild gras van de eigen landerijen aangevuld met wat graan of krachtvoer.

Een koe wordt door onszelf naar een zelf-slachtende slager in een nabijgelegen dorp gebracht (op 6 km afstand). We kiezen hier bewust voor om de stress van vervoer zo klein mogelijk te houden. Daarna komt het rund in technische delen terug op de boerderij. We beschikken over een eigen professionele keuken annex slagerij om het vlees verder te verwerken.

Duurzaam ondernemen is voor ons werken volgens het kringloopprincipe. We proberen alle bedrijfsactiviteiten zo op elkaar aan te sluiten dat ze elkaar aanvullen en versterken, met respect voor mens, dier en natuur.

Het vlees

Ja zeker. Neem per mail of telefonisch contact met ons op en we zullen het in orde maken.

Dat begint bij de basis: een gezond bodembeheer en een oudhollands runderras, namelijk het Brandrode Rund. Daarnaast nemen we voor alle stappen in het proces de tijd: de koeien krijgen de tijd om zich in een natuurlijke kudde te ontwikkelen, de slacht gebeurt in rust en het vlees wordt natuurlijk gerijpt. 

Op onze boerderij worden geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen en preventieve antibiotica gebruikt. Het hele proces van bodem tot bord gebeurt in eigen beheer en volledig transparant.

Wanneer het vlees de tijd krijgt om te rijpen komt dit ten goede aan de smaak en malsheid. Hiervoor hebben we op de boerderij een klimaatkast tot onze beschikking.

Hoe lang het vlees in de klimaatkast ligt hangt af van welk stuk het betreft. Sommige delen worden direct verwerkt, andere delen zoals de entrecote kunnen tot wel 6 weken blijven hangen.

Het liefst door het een dag voor gebruik in de koelkast te leggen. Een snellere optie is om het vlees in de vacuüm verpakking in een bak koud water te leggen.

In de vacuüm verpakking kun je het zeker 3 dagen in de koelkast bewaren bij een constante temperatuur. In de vriezer blijft het vlees zeker tot 1 jaar na de verpakkingsdatum goed bij -18 graden Celsius.

Elk rund bestaat uit verschillende delen en van het ene deel is veel meer aanwezig dan van het andere. Bovendien slachten we beperkt waardoor sommige vleesdelen niet op voorraad zijn. 

Heb je interesse in een specifiek deel dat je niet in de webshop vindt, neem dan contact met ons op. Wellicht dat we dat bij de volgende slachting voor je kunnen reserveren.

Keurmerken

Onze werkwijze op de boerderij is biologische gecertificeerd door Skal. Het slachtproces is dat niet. Het daadwerkelijke slachten mogen we niet op de boerderij doen en gebeurt door een zelf-slachtende slager in een nabijgelegen dorp. Hij is niet biologisch gecertificeerd.

Toch kiezen we hiervoor om het vervoer zo kort mogelijk te houden om stress bij het dier zoveel mogelijk te beperken. De verwerking van de technische delen gebeurt bij ons op de boerderij volledig transparant en uiteraard zonder kunstmatige toevoegingen. Een biologische certificering hiervan biedt hierdoor op dit moment geen meerwaarde.

Onze boerderij is biologische gecertificeerd door Skal. Het bijbehorende logeerbedrijf is Greenkey Gold gecertificeerd. Daarnaast werken we volgende het Slowfood-principe ‘think global, eat local’.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Erfgoed Bossem.