Biologisch vlees

Biologisch vlees bestellen

Samen kiezen we voor beter

Biologisch vlees afkomstig van dieren die een goed leven hebben gehad. Waarbij de boer wordt beloond om kwaliteit in plaats van kwantiteit. Met uiteindelijk als doel om verantwoord te kunnen genieten van het beste wat de natuur te bieden heeft. Dat is beter voor jou, het dier, de boer en het milieu.

Dat willen we allemaal toch? Op deze pagina vertellen we graag de voordelen van het bestellen van biologisch vlees bij SmaakGenot. Heb je vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op met onze specialisten. Zij vertellen je graag meer over de producten waar ze trots op zijn.

Wat is biologisch vlees

Natuurlijk lekker

Bij de productie van biologisch vlees wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. In allerlei voorschriften en eisen is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan. Het instituut Skal controleert of de voorschriften worden nageleefd.

Een keurmerk creëert voor veel mensen meer zekerheid voor een betere welzijn van de dieren en transparantie betreft de herkomst van het vlees. Het begrip ‘biologisch’ biedt hierdoor meer dan alleen een gezond stukje vlees.

Desondanks zetten deze keurmerken slechts een stempel op het vlees. Als consument zien we vaak namelijk niet meer dan alleen een paar herkenbare gele sterren of groene vinkjes op de verpakking staan. Waar het vlees precies vandaan komt en op welke manier de dieren zijn behandeld blijft hiermee redelijk onduidelijk.

Kenmerken biologisch vlees

Alles op een rijtje

Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en de dieren. De dieren krijgen veel leefruimte, stro en mogen naar buiten.

Keurmerken biologisch vlees

Gekoeld bezorgd tot aan je voordeur

Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. Vlees dat het biologische keurmerk mag dragen, wordt in Nederland onafhankelijk bepaald en gecontroleerd door Skal. Elk product met een biologisch keurmerk dient aan de wettelijke eisen die gelden binnen de Europese Unie te voldoen. Het keurmerk zorgt ervoor dat het vlees voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van vleesproductie en vleesverwerking. Bij de productie van biologisch vlees wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met het welzijn van het dier. Dit betekent dat de dieren bijvoorbeeld meer ruimte in de wei krijgen om te grazen, langer buiten zijn, biologisch gevoerd worden en zo min mogelijk antibiotica krijgen toegediend.

Bovendien bestaan er daarnaast ook eisen voor het gebruik van bijvoorbeeld geneesmiddelen en de bemesting van gewassen. Zo is het een vereiste dat boeren alleen additieven en technische hulpstoffen gebruiken voor de biologische vleesbereidingen, die ook daadwerkelijk wettelijk zijn toegestaan binnen de EU.

Vraag en Antwoord

Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. In allerlei voorschriften en eisen is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan. Elk EU-land wijst een onafhankelijke, geaccrediteerde organisatie aan die verantwoordelijk is voor de controle. In Nederland is dat Skal Biocontrole.

Elk bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan moet hiervoor gecertificeerd zijn.

Biologische producten zijn in de winkel herkenbaar aan de volgende keurmerken op het etiket:

  • EKO
  • Europees biologisch
  • Demeter (voor biologisch-dynamische landbouw)

Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels en eisen voor biologische landbouw.De naleving van de regels van de biologische landbouw in Nederland wordt namens de overheid gecontroleerd door Skal. Deze organisatie controleert de totale productieketen, vanaf het land en de stal tot in de winkel.

Biologisch vlees is vlees afkomstig van dieren die worden gehouden volgens de normen van de biologische landbouw, zoals die door de EU zijn vastgesteld. Voor biologisch gehouden dieren geldt onder andere dat ze meer ruimte hebben dan regulier gehouden dieren, dat ze altijd vrije uitloop naar buiten hebben en biologisch voer krijgen. Daarmee is biologische veehouderij de meest diervriendelijke manier van het commercieel houden van dieren.

Een biologische slager moet aan Europese wettelijke eisen voldoen op het gebied van verwerking en verkoop van biologisch gecertificeerd vlees. 

Skal Biocontrole houdt toezicht op de hele biologische keten en werkt in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Biologisch voedsel is over het algemeen duurzamer dan regulier voedsel. Het hangt er wel vanaf welke factoren je meeweegt. Voor bijvoorbeeld bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn is biologisch beter.

Biologische veehouderij is arbeidsintensiever. De dieren krijgen meer ruimte om op te groeien en het voer dat de dieren krijgen is duurder dan het voer in de gangbare veeteelt. Daarnaast hebben dieren die opgroeien volgens de biologische manier meer ruimte in de stal en kunnen zij naar buiten.

In verhouding kunnen biologische boeren dus minder dieren houden op hetzelfde oppervlakte, is het voer dat ze gebruiken duurder en moeten ze meer arbeid in hun dieren stoppen.

Een keurmerk hoeft een voedingsmiddel niet per se duurder te maken. Maar meestal zijn producten met keurmerken zoals Beter leven, EU-biologisch, en Fair Trade, wel wat duurder. Dit komt omdat de controle, de andere productiemethode of de apart opgezette keten extra kosten met zich meebrengen.

Scroll naar top

Door onze site te gebruiken accepteer je cookies, die ons helpen onze service te leveren en te verbeteren. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina