Wat is Açai

Het paarse juweeltje uit de Amazone

De açai bes (assa-ie) is een donkerpaarse vrucht uit het Amazonegebied in Zuid-Amerika. De smaak wordt beschreven als een rijke combinatie van bosbes en pure chocolade. Ook al lijkt de açai op een bes, in werkelijkheid is het een steenvrucht. Steenvruchten zijn vruchten met een harde pit in de kern, zoals de kers en perzik.

Het paarse juweeltje groeit in trossen in hoge palmbomen, die wel 25 meter hoog kunnen worden. Deze bomen zijn al eeuwenlang een bron van voedsel en materiaal in verschillende culturen. Alles van de boom wordt gebruikt – de vrucht als medicijn en voedsel, de bladeren en hout voor huttenbouw en het palmhart als groente. Voor sommige inheemse stammen was açai zelfs de belangrijkste bron van de dagelijkse voeding.

Aangezien açai zeer snel bederft, moet de onbewerkte vrucht binnen enkele dagen na de oogst worden verwerkt en gegeten. Door deze snelle bederfelijkheid hebben voor eeuwen alleen lokale gemeenschappen rondom de Amazone de vruchten kunnen plukken van de gezonde eigenschappen van açaí.

De populariteit van açaí begon te stijgen toen werd ontdekt hoe de versheid en voedingswaarde kon worden behouden. Door de vrucht na de oogst direct te verwerken en in te vriezen, konden ook mensen buiten het Amazonegebied genieten van deze natuurlijke energiebron.

Waarom is açai zo gezond?

Inmiddels is de vrucht al voor lange tijd erg populair in heel Brazilië, vooral als ‘açaí na tigela’ (açai in de kom). Geserveerd als bevroren fruitpulp in een kom met guaraná en verschillende toppings, zoals banaan, granola of kokosnoot. De afgelopen jaren groeit de açai in populariteit over de hele wereld als symbool voor een gezonde, actieve en tropische lifestyle. De vrucht werd snel populair bij atleten van alle niveau’s en is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van de Braziliaanse strandcultuur.

De açai zit van nature namelijk vol vitamine en mineralen. Zo bevat açai vitamine B1, B2, B3, vitamine C, proteïnen, fosfor, calcium, kalium, vezels, omega 3, 6 en 9. Door de vele antioxidanten is de açai een echte booster voor je immuunsysteem. 

Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen zijn van nature aanwezig in het lichaam, maar kunnen bij te hoge concentraties celschade veroorzaken. Daarom is een dagelijkse voedingsbron van antioxidanten noodzakelijk voor een gezond lichaam.

De açai van Acai Amsterdam is afkomstig uit Brazilië, handgeplukt door gemeenschappen die zich richten op duurzame landbouw. Zo zorgen zij dat vele hectaren aan tropische natuuromgeving gewaarborgd blijven. Samen met leveranciers en landbouwgemeenschappen zet Acai Amsterdam zich in voor eerlijke handel, zodat de boeren in goede omstandigheden werken met een vooruitzicht van economische stabiliteit. Zo kan Acai Amsterdam haar liefde met de tropische vrucht delen met de wereld, zonder dat haar thuis hieraan ten onder gaat.